
Alimentează-te de la soare
Alege să generezi și să utilizezi propria energie electrică.
Începe să economisești astăzi utilizând energie solară, prietenoasă cu mediul înconjurător.

Ce este tehnologia fotovoltaică și cum funcționează?
Într-o zi senină de vară când lumina soarelui atinge suprafața pământului, radiația solară atinge o valoare medie energetică de 1.000 Wați/mp.
Datorită unui fenomen fizic numit efect fotovoltaic, tehnologia acestui material are capacitatea de a genera electricitate atunci când lumina naturală și razele soarelui intră în contact cu acesta. Așadar, materialele și dispozitivele fotovoltaice transformă lumina solară în energie electrică, iar un singur dispozitiv fotovoltaic este cunoscut sub numele de celulă.
Pentru a spori puterea de ieșire a celulelor fotovoltaice, un modul este format din mai multe celule realizate din straturi de material semiconductor, cel mai frecvent siliciu. Modulele sau panourile solare fotovoltaice pot fi utilizate individual sau pot fi conectate mai multe pentru a forma un sistem fotovoltaic cu o putere mai mare.
Datorită acestei structuri modulare, sistemele fotovoltaice pot fi construite pentru a satisface aproape orice nevoie de energie electrică, mică sau mare, astfel încât utilizatorii să își asigure din surse proprii necesarul de energie electrică.

Care sunt componentele unei instalații fotovoltaice?
1
Panourile fotovoltaice
Dorința de a acoperi necesarul propriu de energie electrică stă deseori la baza deciziei de achiziționare a unei instalații fotovoltaice.
Fiecare modul fotovoltaic compus din mai multe celule fotovoltaice individuale are două terminale de ieșire care colectează curentul generat și îl transferă la sistemul de management al unei instalații fotovoltaice.
2
Invertorul
Panourile fotovoltaice generează curent electric continuu (DC). Deoarece electricitatea utilizată pentru aparatele și echipamentele unui loc de consum este curent alternativ (AC), împreună cu sistemul fotovoltaic este instalat un invertor care are rolul de a converti electricitatea DC în AC. Această energie electrică poate fi folosită în întregul loc de consum sau injectată în rețea.
4
Sistemul de management al rețelei
Sistemul de management al energiei analizează și distribuie curentul electric în funcție de când și unde este necesar. Acesta se conectează cu invertorul, element cu care comunică constant, și cu tabloul de distribuție al locului de consum detectând în timp real când și unde este nevoie de curent electric.
Mai mult, sistemul de management identifică și situațiile în care instalația fotovoltaică produce mai mult curent electric decât este necesar și poate distribui acest surplus în rețeaua electrică a furnizorului. Astfel, puteți primi o sumă de bani per KWh transferat în rețeaua furnizorului, conform condițiilor definite în prealabil.
O altă posibilitate este să faceți provizii de energie, folosind un sistem de stocare în cazul unei instalații fotovolatice de tip off-grid.
3
Cablajele si montajul
Pentru a vă asigura că modulele sunt înclinate și poziționate corect față de soare, acestea sunt montate în structuri de susținere înclinate conform calculelor efectuate de inginerii noștri.
Serviciile noastre de instalare fac parte din proiectul achiziționat și respectă cele mai ridicate standarde de calitate.
Echipa noastră a dobândit o experiență vastă în montarea sistemelor de energie solară, iar personalul angajat este specializat în instalarea de soluții fotovoltaice.
Eficiență și durata de viață
Eficiența unui modul fotovoltaic este cuantificată ca raportul dintre puterea electrică care iese din terminale și puterea razelor solare care se revarsă pe suprafața modulului. Valoarea standard utilizată pentru a indica radiația solară este de 1.000 Wați/mp. Dacă fiecare metru pătrat este atins de 1.000 de Wați de lumină solară, procentul de energie convertită efectiv în energie electrică utilizabilă este ceea ce constituie eficiența.
Durata medie de viață a unui modul fotovoltaic este de aproximativ 30 de ani.

Tipuri de panouri fotovoltaice
1
Panourile fotovoltaice monocristaline
Panourile fotovoltaice monocristaline sunt module albastru închis, aproape negre, au celule cu margini rotunjite și sunt realizate din cristale de siliciu, toate orientate în aceeași direcție. Acestea sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a furniza cea mai mare eficiență în condiții standard de testare, comparativ cu celelalte două tipuri de panouri.
În prezența luminii perpendiculare randamentul actual al panourilor fotovolaice monocristaline ajunge la aproximativ 22-27%.
2
Panourile fotovoltaice policristaline
Panourile fotovoltaice policristaline sunt module albastre aproape irizate si sunt realizate din cristale de siliciu orientate în direcții diferite.
Acestea sunt mai puțin eficiente atunci când sunt lovite perpendicular de lumina soarelui, însă profită mai bine de lumina soarelui pe tot parcursul zilei. Randamentul actual al panourilor fotovoltaice policristaline se ridică la aproximativ 15-22%
3
Panourile fotovoltaice amorfe
Panourile fotovoltaice amorfe sunt module realizate prin acoperirea unui substrat de sticlă, plastic sau metal cu unul sau mai multe straturi subțiri de material fotovoltaic.
Acestea prezintă cea mai mică eficiență, insă funcționează bine cu lumină difuză și la temperaturi ridicate. Necesită o suprafață mai mare pentru aceeași putere instalată.
Știai că?
Celulele fotovoltaice nu au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a produce energie electrică și pot funcționa chiar și în zilele înnorate. Cu toate acestea, cu cât soarele este mai puternic, cu atât se generează mai multă energie electrică.